03 Říj Víno a sýry
VHODNÉ A DOPORUČENÉ KOMBINACE
Kombinace jídla a vína je velmi širokou oblastí a je to velký prostor pro zkoušení, diskuse a různé přístupy..
Sýry
- čerstvé – svěží bílá vína Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené
- máslové sýry, sýrové paštiky – Neuburské, klarety
- sýry s bílou plísní – lehčí, suchá bílá vína Rulandské šedé
- krájené sýry – velmi plná, bílá vína, klarety, jemné Rulandské modré
- sýry s tmavou plísní – zralá červená vína, ale nepříliš tříslovitá, bobulové výběry
- sýry s velmi výraznou chutí – červená, plná, barevná, tříslovitá vína
| TICHÁ BÍLÁ VÍNA: | |
| Veltlínské zelené | čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr…) uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba…) |
| Ryzlink vlašský | polotvrdé sýry (gouda, Provolone…) čerstvé sýry (ricotta, tvaroh s bylinkami…) |
| Sauvignon | polotvrdé sýry (Zlatá Praha, Leerdammer…) čerstvé kozí a ovčí sýry (feta, brynza…) |
| Rulandské šedé | zrající sýry (Blaťácké zlato, Munster…) tvrdé sýry (pecorino, Gran Moravia…) |
| Ryzlink rýnský | zrající sýry typu trapist (Pere Joseph, Port Salut…) tvrdé sýry (ementál, čedar…) |
| Chardonnay | polotvrdé sýry (Madeland, gouda…) měkké kozí sýry s bílou plísní (Bougon…) |
| Muškát moravský | sýry s modrou plísní (Roqueforte, Niva…) čerstvé sýry (gervais, Lučina, mascarpone…) |
| Tramín červený | sýry s modrou plísní (Gorgonzola late, Modřenín…) uzené sýry (korbáčik, Koliba…) |
| TICHÁ ČERVENÁ VÍNA: | |
| Rulandské modré | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie…) tvrdé sýry (Asiago, ementál…) |
| Modrý Portugal | měkké sýry s bílou plísní (Brie, Hermelín…) pařené a uzené sýry (parenica, eidam…) |
| Frankovka | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Hermelín…) čerstvé sýry (cream cheese, Lučina…) |
| Merlot | měkké sýry s bílou plísní (camembert, Brie…) pařené sýry (mozzarella…) |
| Cabernet Sauvignon | měkké sýry s bílou plísní (Brie, Coulommiers…) tvrdé kozí a ovčí sýry (Manchego, kefalotiri…) |


